Biskvit z breskvami
3 jajca
150g sladkorja
4 žlice mleka
140g pšenične bele moke
1 kavna žlička pecilnega praška
sveže breskve
3 jajca
150g sladkorja
4 žlice mleka
140g pšenične bele moke
1 kavna žlička pecilnega praška
sveže breskve
200 g pšenične bele moke
100 g masla
4 žlice vode
sol
200 g korenja
4 jajca
2 dl mleka
kumina
3 glave na pol kuhane rdeče pese
3 kuhani krompirji
1 jogurt
1 lonček moke
2 jajci
rožmarin
sol
V koprivah so velike količine mineralnih snovi (železo, magnezij, natrij, kalij, fosfor, kalcij, …). Koprivo štejemo med najboljša čistila krvi, uspešno pomaga pri vnetjih sečil, bolezenskem zastajanju seča, vnetju ledvic in poskrbi za boljše delovanje vaših jeter in žolčnika. Odvaja nakopičene nezaželene snovi v telesu (razstruplja), spodbuja presnovo, odpravlja bledičnost in slabokrvnost. Vsebuje ogromno vitamina C in A, rastlinske hormone in encim sekretin, ki ugodno vpliva na rdeče krvničke in znižuje količino sladkorja v krvi. Vsi ti blagodejni učinki so več kot odličen razlog za spomladansko kuro s koprivinim čajem (2 – 3 skodelice na dan).
Motovilec spada med najdražje jesensko-zimske solatnice in je na voljo vse do prvih spomladanskih dni. Njegovi mehki temnozeleni listi, zraščeni v rozeto, so glede na sorto široki ali ozki, okrogli ali podolgovati. Za vse je značilna oreškasta aroma, ki je pri sortah z manjšimi listi močneje izražena. Vsebuje obilo železa, magnezija, kalija ter vitaminov A in C, ki varujejo pred stresom, srčno-žilnimi obolenji in slabokrvnostjo.Listi in koreninice vsebujejo tudi eterično baldrijanovo olje, ki na prebavila deluje pomirjevalno. Motovilec je odličen kot samostojna solata ali pa tudi v družbi drugih solatnic. Vendar ga pred pripravo vedno dobro odcedite in osušite. Da ne zakrijete njegove fine arome, je najbolje, da ga pripravite z lahko polivko iz olja in kisa. Če ga boste zabelili s preveč olja, bodo nežni listki postali sluzasti. Ravno tako se k motovilcu ne podajo težki jogurtovi ali majonezni prelivi. Idealna je polivka iz orehovega olja, ki poudari aromo, in limoninega soka, ki še poveča učinek železa v telesu.
Za prebavila je boljša kot pa vsak probiotični pripravek. Vsebuje namreč škrob, ki se ne razgradi v prvem delu prebavnega trakta, ampak se razgradi v debelem črevesu, kjer ga za svojo presnovo izkoristijo bakterije v črevesju, produkti fermentacije pa so tudi maščobne kisline, ki varujejo sluznico. Tu tiči tudi vzrok, da po zaužitju ajdova kaše ne pride v krvni obtok veliko sladkorja, ali drugače – ajda ima nizek glikemični indeks (ne vpliva znatno na dvig krvnega sladkorja) – zato je primerna tudi za sladkorne bolnike.
Zmotno je mišljenje, da je ajda žito, pa čeprav iz nje pridobivamo moko. Bližnja sorodnika ajde sta rabarbara in kislica, med daljnimi sorodniki pa špinača in amarant. Je napol divja rastlina, ki se sama brani, sama zatira plevele in raziskave kažejo, da izloča naravne herbicide, snovi, ki zatirajo kalitev semen plevelov. Ne mara tal, ki so bila bogato gnojena z dušikom in še manj, če so bili za zatiranje plevelov uporabljeni herbicidi. Ajda je torej idealna kultura za bioživilo.
regrat
1 manjša pločevinka fižola
4 krompirji
10 dag pancete ali ocvirkov
4 žlice bučnega olja
3 žlice kisa
sol
1 dl vode
1 čebula
ščepec soli, popra
1/2 čajne žličke paprike v prahu
1 zvrhana žlica ocvirkov v masti
700 g kislega zelja
800 g repe
1 kozarec vodke
1 čebula
1 vejica žajblja
2 vejici zelene
1 žlica mezge
mleta paprika
sol
poper
olje
5 listov bazilike
350 g pire
genovsko testo:
80 g naribanega parmezana
4 žlice olivnega olja
2 stroka česna
60 g pinjol
1 šopek bazilike
2 ščepca soli
1 ščepec mletega popra
Še nimate uporabniškega računa?
Ustvari uporabniški račun