Recepti

Ajdova kaša

Za prebavila je boljša kot pa vsak probiotični pripravek. Vsebuje namreč škrob, ki se ne razgradi v prvem delu prebavnega trakta, ampak se razgradi v debelem črevesu, kjer ga za svojo presnovo izkoristijo bakterije v črevesju, produkti fermentacije pa so tudi maščobne kisline, ki varujejo sluznico. Tu tiči tudi vzrok, da po zaužitju ajdova kaše ne pride v krvni obtok veliko sladkorja, ali drugače – ajda ima nizek glikemični indeks (ne vpliva znatno na dvig krvnega sladkorja) – zato je primerna tudi za sladkorne bolnike.
Zmotno je mišljenje, da je ajda žito, pa čeprav iz nje pridobivamo moko. Bližnja sorodnika ajde sta rabarbara in kislica, med daljnimi sorodniki pa špinača in amarant. Je napol divja rastlina, ki se sama brani, sama zatira plevele in raziskave kažejo, da izloča naravne herbicide, snovi, ki zatirajo kalitev semen plevelov. Ne mara tal, ki so bila bogato gnojena z dušikom in še manj, če so bili za zatiranje plevelov uporabljeni herbicidi. Ajda je torej idealna kultura za bioživilo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja