Recepti

Motovilec

Motovilec spada med najdražje jesensko-zimske solatnice in je na voljo vse do prvih spomladanskih dni. Njegovi mehki temnozeleni listi, zraščeni v rozeto, so glede na sorto široki ali ozki, okrogli ali podolgovati. Za vse je značilna oreškasta aroma, ki je pri sortah z manjšimi listi močneje izražena. Vsebuje obilo železa, magnezija, kalija ter vitaminov A in C, ki varujejo pred stresom, srčno-žilnimi obolenji in slabokrvnostjo.Listi in koreninice vsebujejo tudi eterično baldrijanovo olje, ki na prebavila deluje pomirjevalno. Motovilec je odličen kot samostojna solata ali pa tudi v družbi drugih solatnic. Vendar ga pred pripravo vedno dobro odcedite in osušite. Da ne zakrijete njegove fine arome, je najbolje, da ga pripravite z lahko polivko iz olja in kisa. Če ga boste zabelili s preveč olja, bodo nežni listki postali sluzasti. Ravno tako se k motovilcu ne podajo težki jogurtovi ali majonezni prelivi. Idealna je polivka iz orehovega olja, ki poudari aromo, in limoninega soka, ki še poveča učinek železa v telesu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja