Recepti

Korenje

Korenje ima številne koristne lastnosti.

Je močan antioksidant, vsebujoč betakaroten – rastlinsko obliko vitamina A, ki varuje arterije, preprečuje infekcije in krepi imunski sistem. Poleg tega vsebuje kalij, kalcij, železo, vitamin K, folno kislino in visoko vsebnost vlaknine pektin, ki ščiti želodčno in črevesno sluznico. Korenčkov sok se zelo dobro kombinira z jabolčnim sokom. Dodatek limoninega soka pa bo omilil sladkost in dodal osvežilno kislo aromo. Listi korenčka se lahko uporabijo tudi pri pripravi solate, predvsem v kombinaciji z zeleno solato. Pri kuhanju je h korenju priporočljivo dodati malo  olja, saj se karoten lahko spremeni v vitamin A samo ob prisotnosti maščobe. Za ohranjanje svežine korenja je potrebno zmanjšati oz. preprečiti izgubo vlage. To lahko dosežemo tako da korenje zapakiramo v plastično vrečko in ga hranimo v hladilniku. Ni priporočljivo shranjevanje korenja zraven jabolk, hrušk, krompirja ter ostalega sadja in zelenjave, ki proizvajajo etilen, plin ki povzroči grenak okus.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.