Recepti

Por

Por je živilo z nizkokalorično prehransko vrednostjo (100 g svežega pora vsebuje 61 kalorij), zato se tudi priporoča za zdravo in učinkovito hujšanje. Bogat je s prehranskimi vlakninami in posledično pospešuje prebavo ter je naravni diuretik. Je dober vir vitamina C, B6, magnezija, železa in kalcija. Por vsebuje tudi antioksidante (flavonole) in vitamin B9 (folat), ki imajo antioksidativni učinek, kar pomeni, da preprečujejo oksidativne procese v celicah ter tako pomagajo pri preprečevanju kardiovaskularnih bolezni in rakavih obolenj. Največja koncentracija antioksidantov je v gomolju in spodnjem delu listov. Por znižuje tudi koncentracijo holesterola v krvi ter krepi imunski sistem. Priporočljiva je toplotna obdelava pora, ker je v surovi obliki težje prebavljiv. V kulinariki ga lahko uporabljamo v juhah, kot dušeno zelenjavno prilogo, v zelenjavnih enolončnicah ipd. Kot dodatek solatam pa uporabljamo surovi mladi por.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.