Pridelovalka Lilijana Pšajd ima skupaj z možem “mlado” ekološko kmetijo, katere osnovna dejavnost je pridelava aronije. Ekološko certificiran nasad imajo 9 let na površini dobrega hektarja. Prepričana sta, da je aronija pravi dragulj med sadjem, zato sta kmetijo poimenovala ČRNI DRAGULJ.

Postopoma sta vzpostavila lastno predelavo, saj je bilo svežo aronijo v takšnih količinah nemogoče prodat. Pravzaprav jim to tudi najbolj ustreza, saj vso aronijo obirajo ročno in jo tako lahko tudi sproti predelujeta. Največ aronije predelajo v 100 % sok, vsako leto pa na tržišče pošljejo kak nov proizvod, tako lahko sedaj poleg soka ponudijo še: sadne namaze, mešane sokove, sirup, čaj, liker, žganje kot novost pa sta na tržišče dala Aronino – fermentirano sadno pijačo iz aronije.

Z izdelki že od leta 2014 redno sodelujejo na ocenjevanjih Dobrot slovenskih kmetij, kjer sta prejela:
• 2x zlato priznanje za 100 % eko sok iz aronije
• 1x srebrno priznanje za eko sok iz aronije
• 3x zlato priznanje za liker iz aronije in s tem tudi ZNAK KAKOVOSTI za aronija liker
• 2x zlato priznanje za aronija žganje
Trenutno pa sta najbolj ponosna na:
• zlato medaljo za eko aronija sok iz mednarodnega ocenjevanja na Kmetijsko živilskem sejmu v Gornji radgoni – AGRA 2019
• V letu 2020 pa sodelujeta z Zavoda za turizem Maribor-Pohorje pri projektu NAŠE NAJBOLJŠE, kjer sta pridobila pravico do uporabe blagovne znamke NAŠE NAJBOLJŠE za 100% sok aronije, aronijevec (liker iz aronije) in aronino (vino iz aronije).

Ob dopolnilne dejavnosti predelave sadja, se ukvarjata tudi z dopolnilno dejavnostjo s področja tradicionalnih znanj na kmetiji in sicer z ročnim tkanjem na lesenih statvah. Tketa preproge iz naravnih materialov, predvsem iz bombaža in lanu, lahko tudi volne. Statev imata več, da se lažje prilagodita različnim širinam. Seveda imata za ročno tkane izdelke izdano Mnenje Obrtne zbornice Slovenije, da so to izdelki DUO- domače in umetnostne obrti.

Prikaz vseh 4 rezultatov