Recepti

Čemaž

ČEMAŽEV SHRANEK (pesto)

Sestavine za srednje velik kozarček:

čemaževi listi (20dag)
sol (1 žlička)
kakovostno hladno stiskano oljčno olje (1 – 1,5dl)

Priprava: liste narežemo in jih damo v »multipraktik«, prelijemo z oljem, posolimo in sesekljamo. Napolnimo manjše, čiste kozarčke. Na vrh pesta dodamo žlico olja in zapremo. Na hladnem se obdrži do naslednje sezone

Čemaž spodbuja delovanje žlez in krvnega obtoka, očiščevalno deluje na celoten prebavni trakt in dihalne poti, poleg tega pa tudi čisti kožo, odpravlja lišaje in izpuščaje, pospešuje celjenje ran ter znižuje holesterol in vročino. Med nabiranjem bodite previdni, da ga ne zamenjate s šmarnicami, saj sta rastlini zelo podobni. Pri razlikovanju se oprite na vonj – čemaž ima izrazit vonj po česnu, šmarnice pa seveda ne. Listov čemaža ne sušimo, ker se izgubijo vse  zdravilne lastnosti, lahko pa jih zamrznemo in jih potem uporabimo kot špinačo.Uživajte v svežih listih (v hladilniku se dobro obdržijo ves teden) in pripravimo čemažev shranek (pesto) za celo leto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.